Stort forbrukslån gav postkasseskrekk

Å få en stor sum inn på konto er helt klart en god følelse, og ofte en nødvendighet dersom man har havnet i en kinkig situasjon økonomisk sett. Det som ikke alltid er like hyggelig, er når nedbetalingene hoper seg opp og man mister kontroll over avdrag, renter og gebyrer. Disse lånene vokser seg fort langt større enn hva opprinnelig lånesum var, og følgelig er det fort gjort å få «postkasseskrekk» når det stadig dukker opp nye varsler om inkasso, regninger og purringer.

Åpnet ikke regninger på to år

Et godt eksempel på postkasseskrekk etter å ha tatt opp for mange forbrukslån, ser vi gjennom en deltaker på TV3s populære økonomiprogram Luksusfellen. Her blir vi kjent med Tom Emil Korsgaard (23), som gjennom et forbrukslån på 90 000 kroner endte opp som deltaker i programmet der eksperter hjelper nordmenn som er i økonomisk krise. I dette tilfellet var forbrukslånet av den «fornuftige sorten» (slankeoperasjon), men når regningene ikke ble betalt, så var ikke enden på historien like bra.

Det tok Tom Emil over to år å åpne regningene som stadig dukket opp i postkassa. En slik form for postkasseskrekk er ikke uvanlig når man mister kontrollen over en situasjon som dette, og mange synes nok det er lettere å overse problemene enn å faktisk ta tak i dem. Men da blir problemene raskt bare enda større.

Hva skjer når man ikke betaler for seg?

Det første som skjer når du ikke betaler avdragene og rentene dine, er at det blir lagt til strafferenter og gebyrer. Når man må betale disse i tillegg til de rentene man allerede ikke klarer å betale, så sier det seg selv at problemene kjapt blir større. Og disse fortsetter å løpe, samtidig som nye krav og regninger dukker opp. Dette fører igjen til inkasso og betalingsanmerkninger, som kan hindre deg fra å søke om boliglån eller andre typer kreditt fremover. Kort oppsummert blir et lite problem kjapt flere titalls ganger større – så å lukke øynene og late som ingenting er absolutt en dårlig løsning.

Refinansiering av dyr gjeld

En god løsning hvis man havner i en slik knipe grunnet for mange lån, dyre smålån og forbrukslån eller kredittkort, er at man refinansierer all gjelden under ett og samme tak. Det man da gjør er å ta opp et nytt forbrukslån for å betale ned all smågjelden. Fremover nå vil man kun betale ned på ett lån, noe som vil spare deg penger i form av renter og gebyrer. Dette fordi at prosenten nå blir regnet av én sum, samtidig som man kun betaler gebyrene én gang. I tillegg vil det være langt enklere for deg å holde oversikten, slik at betalingsviljen kanskje blir større når du ser fremgangen.

I tillegg vil man trolig få lavere rente når man refinansierer all gjelden hos én kreditor. Dette kan forkorte nedbetalingstiden din betraktelig, og refinansiering er det aller første steget man bør gjøre dersom man opplever betalingsproblemer med forbrukslån eller annen kredittgjeld med høye renter. Refinansiering av boliglån er også mulig, noe Nordea blant annet skriver mer om på sine nettsider.

Comments are Disabled