Sjekkliste når du søker forbrukslån

Hvis du skal søke om forbrukslån for første gang er det viktig at du forstår hva et slikt lån innebærer og hvilket ansvar du som låntaker forplikter deg til. Denne sjekklisten kan hjelpe deg med å få en oversikt over hva som kreves av deg som søker lån uten sikkerhet.

Trenger du dette lånet?

Det første du skal gjøre er å spørre deg selv om dette virkelig er penger du er helt avhengig av. Man kommer ikke unna det faktum at den effektive renten på forbrukslån er høyere enn andre typer lån og at det derfor kun er lurt å ta opp slike lån når man virkelig føler et behov for kjappe penger.

Det er veldig farlig å falle inn i en livsstil der man bruker så mye penger at man hele tiden har behov for å låne penger av andre for å håndtere forbruket sitt.

Noen ting er mer fornuftige å bruke lånte penger på enn andre. Hvis du trenger å pusse opp boligen eller kjøpe en ny vaskemaskin, så er det naturligvis helt greit. Føler du et behov for å blåse av titusener på byen for å ”investere i gode vennskap”, så anbefales det at du tar en ekstra runde med deg selv før du søker lån uten sikkerhet.

Minstekrav

Har du fylt 18 år? Har du noen betalingsanmerkninger? Eller har du en inntekt som tilsier at du ikke kan ta deg råd til å betjene et lån med forholdsvis høye rentekostnader?

Da kan du bare glemme å ta opp forbrukslån. Minstekravene skal være oppfylt før du i det hele tatt bør tenke på å låne penger fra banken. Det finnes ikke banker i Norge som gir lån til umyndige nordmenn – ei heller til norske statsborgere uten fast inntekt.

Forstå lånetilbudet

Hvis du har et reelt behov for ekstra penger og oppfyller minstekravene kan det veldig godt hende at én eller flere banker ønsker å gi deg et lånetilbud. I dagens moderne samfunn havner ofte disse lånetilbudene rett i epost-innboksen din. Før du signerer noe som helst er det viktig at du forstår hva det innebærer å godta et forbrukslån. Først og fremst blir du nødt til å forstå hvilke krav banken har til deg. Hvor mye skal du låne ned hver måned og hvor mye kommer lånet egentlig til å koste når du tar høyde for gebyrer og rentekroner?

Hvis du er usikker på hva de ulike termene betyr i tilbudet du får fra banken bør du rådføre deg med en venn eller et familiemedlem før du signerer. På generelt grunnlag bør du ALDRI signere bindende papirer uten å forstå innholdet i sin helhet.

Har du fått det beste tilbudet?

Det finnes mange norske forbrukerbanker som har både kvikklån, forbrukslån, kredittkort og andre låntyper på produktlisten. Dette er noe smarte forbrukere vet å utnytte. For å finne beste forbrukslån, sender du inn samme lånesøknad til flere banker samtidig for å få flere ulike tilbud. Du kan dermed velge og vrake helt til du finner det tilbudet som er godt tilpasset ditt behov og dine ønsker. Søklånpådagen.com, Finansportalen.no, Startsiden.no og forbrukslan.club er gode alternativer til hvor du kan begynne å lete.

Budsjett

Siste punkt på sjekklisten er utforming av budsjett. Dette er overhodet ikke kompliserte greier, så du skal ikke fortvile dersom du aldri har laget et budsjett tidligere. Det eneste du trenger å finne ut er hvor mye penger du kommer til å betale i renter hver eneste måned. Sjekk denne summen opp mot din nåværende økonomiske situasjon og finn deretter ut om du faktisk har råd til å sette av denne summen hver måned i overskuelig fremtid. Enkelte mennesker velger å utnytte bankens mulighet til lang nedbetalingstid (ofte opptil 15 år), og det er viktig å faktisk forstå at deler av inntekten din kommer til å gå til nedbetaling av forbruksgjeld i så lang tid før du signerer noe som helst av papirer.

Avslutningsvis kan det være på sin plass å minne om at man alltid skal holde hodet kaldt og tenke rasjonelt når man tar beslutninger som kan ha stor innflytelse på privatøkonomien sin. Hvis du finner ut at forbrukslån er det beste alternativet for deg, så er det i hvert fall viktig at du bruker all din tid på å finne det lånetilbudet som er best for deg. Vi vil naturligvis sterkt advare mot å hoppe på det ”første og beste” bare fordi man er desperat etter kjappe penger.

Comments are Disabled